Vedran Sinožić – KALISTO I NAŠA TROJA

Dragi djelatnici turističke agencije Lestrigon, Ugledavši vašu web stranicu, koja čuva i štiti našu najstariju povijesno kulturnu baštinu povezanu s Homerovim djelima, odlučio sam Vam se javiti s par riječi. Autor sam knjige Naša Troja, koja donosi otkriće Troje i Itake na Jadranu. Daljnja su me istraživanja ponukala da napišem i drugu knjigu – Kalisto, koja uz ostalo govori i o lokaciji Lestrigonaca, koja je upravo područje Omiša, a ne druge konkurentske lokacije poput Bonifacija na Korzici. U prvom redu ovdje bih dao punu podršku Jasenu Boki, radi očuvanja naše prapovijesti. Ukratko, ja sam u ovu priču – o pravilnom lociranju zemlje Lestrigonaca ušao na vrlo skeptičan način, ne povodeći se za prvim dojmovima, koji su opisno ipak izvanredni, te sam dao svoj model bez utjecaja drugih istraživača. Evo što je presudilo – zemlja Lestrigonaca nije otok, jer bi to Homer izričito i naveo, poput opisa svih drugih mjesta koje je Odisej pohodio. – zemlja Lestrigonaca negdje je na putu od Eolije, sredine Mediterana pa do Itake koja je na zapadu Kvarnera, to je put koji Odisej poznaje, jer samo u jednoj prethodnoj epizodi on znalački putuje prema Itaci, pa u drugom pokušaju on kreće istom stazom, dakle iznova od sredine Mediterana POZNATIM putem ka Itaci. – Lestrigonci nisu divlji kanibali poput Kiklopa, već su oni u stvari civilizirani stanovnici grada jednog poznatog junaka iz Homerova ahejska svijeta. – Međutim, odjednom ih Odisej preobražava u divove i ljudoždere, a to je stoga što su ga uhvatili u neočekivanu zamku. Objašnjenje toga jest sljedeće: – Odisej je na svom putu skrenuo u poznatu luku svog vođe Agamemnona, ne znajući da je na tom mjestu došlo do prevrata u državi te da je Agamemnon ubijen, a vlast je zamijenjena i sada neprijateljska prema Odiseju koji je u tom trenutku najveća joj prijetnja. – Lestrigonci su dakle drugo, izvještačeno ime za nekadašnje prijatelje saveznike.

Ovu sam teoriju predstavio u svojoj drugoj knjizi Kalisto, koja je trenutno u tisku, a čim bude raspoloživa ja ću vam je poslati, tako da imate još jednu potvrdu (neovisnu o drugim teorijama i autorima koji također govore o Omišu) o lokaciji Lestrigonaca, koja je zaista Omiš i područje oko njega. Želim reći i to da cijenim ljude kojima je stalo do očuvanja starih epova, te koji prepoznaju da je upravo njihov kraj to mistično mitsko mjesto, ulažući napore da ova legenda ne izgubi svoj sjaj. Naravno, naš turizam zahtijeva i priču sa srcem i dušom, koja uspješno objedinjuje sve elemente, te se nadam da će Vam ovo moje pismo i pomoći, naravno, i moja nova knjiga. Autor knjige Naša Troja, Vedran Sinožić, Novigrad Istarski, 26.12.2018.

VEOMA SMO ZAHVALNI GOSPODINU VEDRANU SINOŽIĆU KAO I SVIMA PRETHODNO NAVEDENIMA ,TAKOĐER ZAHVALJUJEMO SE I POZIVU NA MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA I NA PREDIVNOM POKLONU KOJEG SMO ONDJE DOBILI. LESTRIGONCI I OMIŠ